ЕМИТЕР 11/2022

Година:

2022


Број на списание:

205


Издавач:

ЕМИТЕР

Печатено издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

200 денари / 3,30 € 


Електронско издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

100,00 денари / 1,60 € 


ОМНИБУС: Кратки информации; Посета на Музејот на индустриско и технолошко наследство во научно-технолошкиот парк Ниш; Ин Мемориам Петар Лагудин; АСТРОНОМИЈА И АСТРОНАУТИКА: Идентификувано местото од каде потекнува метеоритот Црна убавина; Артемида 1 - второто конечно освојување на Месечината; Студент откри галаксии групирани како јато во раниот Универзум; АЕРОНАУТИКА: Воздухопловна акробатска едрилица Мачка; ИНФОРМАТИКА: Шест начини на кои хакерите можат да ги украдат лозинките; Ubiquity како решение за домашни мрежи; Python - програмирање за почетници (2); Дигитален компјутерски доказ (1); Рударење на криптовалути ХЕЛИУМ; ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ: Направи сам BIQUAD насочена антена за 868MHz (Helium Mining); Првите радиоаматерски врски во Македонија на 1296 MHz и 915 MHz; Почетоците на радиото на поранешните ју-простори: Радио Љубљана; АУДИО И ВИДЕОТЕХНИКА: Телевизиски системи во NDI изведба и контрола на далечина; Опрерациона сала: Подобрување на звучниците Bower&Wilkins DM603 S2; ЕЛЕКТРОНИКА: Гитарски ефекти - педали (4); Електронска шаховска табла; Школа за електроника: Алармен уред со една зона со CMOS ИК 4060; Направи сам: Стерео кодер; МЕТАЛСТВО И МАШИНСТВО: Интервју со раководството на Валтер АГ (Walter AG) за Централна и за Источна Европа; АВТОМОБИЛСКА ТЕХНИКА: Погони за разводни механизми; ГРАДЕЖНИШТВО И АРХИТЕКТУРА: Нејзиното височество плута (1); НАУЧНА ФАНТАСТИКА: Спектакуларна СФ продукција; Научната фантастика и книжевноста (1); ППК сервис

Повеќе

 

 

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter)

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter) и редовно и навремено добивајте ги сите информации и новости од целокупниот делокруг на нашето работење: новости од науката и техниката, информации за нови производи и понуди од нашата е-продавница, како и информации за активностите на ЕМИТЕР и на нашите бизнис партнери. Ќе добивате максимум две пораки седмично.

Важна напомена: вашите податоци се исклучиво за интерната база на читатели/корисници и нема да бидат дадени на трети лица, а при тоа секогаш имате можност да се одјавите од нашата мејлинг листа.