Stardust – Ѕвездена прашина

Автор:

Амб. Д-р Љубомир Михајловски


Година:

2021


Издавач:

Global Fraternity of Poets, India

Печатено издание:


Статус на залиха:

при крај  


Цена:

500 денари / 8,10 € 


Електронско издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

300,00 денари / 4,90 € 


Дали и науката е фантастика како митовите, затоа што се нема ништо конечно кажано, утврдено и прифатено дури и во науките. Секој утврден факт е отворен за вербална жонглерија и може да се оспори и да се докаже спротивното. Тоа е ограничување на секоја хипотеза. Сепак, може само и безбедно да се каже дека науката е поточна од религијата која е полна со верувања или митологија. Всушност, и религијата и митовите проектираат одредени факти, но како што минуваат времињата, некои романтични лаги [подобро да се наречат фикции] се плетат околу нив. Тоа е обична приказна што раскажува. Кога едно лице ќе ја раскаже приказната, слушателот ќе ја раскаже истата приказна според неговиот вкус и ќе додаде или одземе нешто од фактичките информации што треба да ги достави.

Научната фантастика се обидува да го изедначи она што е толку вообичаено во митовите: додавање на некоја романса, нереалност, фантастика на тврдата фактологија на науката. Токму ова го прави Амб. Др. Љубомир Михајловски во оваа несекојдневна збирка поезија инспирирана од фантастиката, научна и езотерична. Секој стих е посебна покана за патување како низ космосот, така и до нашите најскриени копнежи, соништа, до нашата најискрена жед за знаење.

Во предговорот напишан од д-р Џернаил Синг Ананд стои: “Астралната трпеза и служењето на моментот на вечноста укажуваат на повисоко мноштво од работи што се во поетовиот ум. Секако, тој нема намера да нè третира со пониските слоеви на постоењето, живеењето на оваа планета, но тој ќе зборува за далечните галаксии на мислата и чувството. Тој зборува за тоа како се родила ѕвездената линија: го слуша просторот како плаче во огромна тага. Поетот чезнее, и ја повикува својата љубов да биде со него на таков ѕвезден престој:

Дојди,
Заштити ме
Од метеорите на тагата
И на самотијата.
Дојди
И кажи ми:
– Те сакам човеку!”

Содржината на книгата е презентирана на англиски и на македонски јазик, на 170 страници. Книгата е со мек повез, во Б5 формат.

 

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter)

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter) и редовно и навремено добивајте ги сите информации и новости од целокупниот делокруг на нашето работење: новости од науката и техниката, информации за нови производи и понуди од нашата е-продавница, како и информации за активностите на ЕМИТЕР и на нашите бизнис партнери. Ќе добивате максимум две пораки седмично.

Важна напомена: вашите податоци се исклучиво за интерната база на читатели/корисници и нема да бидат дадени на трети лица, а при тоа секогаш имате можност да се одјавите од нашата мејлинг листа.