Емитер 1/2014

Година:

2014


Број на списание:

186


Издавач:

ЕМИТЕР

Печатено издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

130 денари / 2,10 € 


Електронско издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

65,00 денари / 1,10 € 


Статии во овој број:

ЕЛЕКТРОНИКА: Радиопредавател за 144MHz; Single-ended засилувач со PCL86 (2); Енергетика: Енергетска ефикасност (1); АСТРОНОМИЈА И АСТРОНАУТИКА: Корекција на износот на космолошката константа на темната енергија?; ХЕМИЈА: На границите на нанотехнологијата: самосклопување; ИНФОРМАТИКА: Дали и по што ќе ја паметиме 2013-та?; АВТОМОБИЛСКА ТЕХНИКА: Најмалото автомобилче на светот Peel P50; ИСТОРИЈА И АРХЕОЛОГИЈА: Фосилот Dmanisi 5 ја ревидира систематизацијата на најраните човекови видови; БИОЛОГИЈА: Птиците се потомци од диносаурусите!; АСТРОНОМИЈА И АСТРОНАУТИКА: Орбиталниот сателит "GOCE" ја завршил својата мисија; ЕЛЕКТРОНИКА: Netduino Plus 2; Детектор за метал; Аларм за брава; Школа за електроника: Самоосцилирачки генератор на триаголни и правоаголни сигнали; ИНФОРМАТИКА: Makerbot Digitizer 3D scaner; Заштедете време и нерви со "бутирачко" USB!; Научете Scratch, програмски јазик за секој!; Софтверски иновации од Dell; АУДИО И ВИДЕОТЕХНИКА: Видеомонитори; Зошто сопствениот глас ни звучи поинаку на снимка?; XA20 компактен HD камкордер на CANON; МЕТАЛСТВО И МАШИНСТВО: Хидраулика; МЕДИЦИНА: Срцето најлесно ќе се печати со 3Д-печатач; Виртуелна колоноскопија; АВТОМОБИЛСКА ТЕХНИКА: Воздушните мевови и зголемената носивост!?; АСТРОНОМИЈА И АСТРОНАУТИКА: Квинтет од сатурнови месечини; ФИЗИКА: Физичарите планираат изградба на поголем LHC; ОМНИБУС: Еволуција на часовникот; + Многу кратки информации од сите области на науката и техниката...

Повеќе

 

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter)

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter) и редовно и навремено добивајте ги сите информации и новости од целокупниот делокруг на нашето работење: новости од науката и техниката, информации за нови производи и понуди од нашата е-продавница, како и информации за активностите на ЕМИТЕР и на нашите бизнис партнери. Ќе добивате максимум две пораки седмично.

Важна напомена: вашите податоци се исклучиво за интерната база на читатели/корисници и нема да бидат дадени на трети лица, а при тоа секогаш имате можност да се одјавите од нашата мејлинг листа.